Lőrinci Hírmondó

A Lőrinci Hírmondó Pestszentlőrinc-Pestszentimre, Budapest XVIII. kerületének mindennapjaival, elsősorban közéleti-közérzeti momentumaival foglalkozik. A blog a hazugság, a megtévesztés, a csalárdság ellen foglal állást, és teszi mindezt úgy, hogy szórakoztatni szeretne. Görbe tükör ez, amit nem szabad odadobni az ószeresnek... Ha Önnek van infója, témafelvetése, fotója, ötlete, kérjük írjon nekünk ide: lorincihirmondo@yahoo.com.

Friss topikok

HTML

A múltat végképp eltörölni... – Hm, elvtársak, nem kéne már?!

2011.11.01. 13:15 | Lőrinci Hírmondó | Szólj hozzá!

Csak üdvözölni tudjuk, hogy a kerületi önkormányzat végre elszánta magát, és jelentős lépéseket tesz annak érdekében, hogy végre a XVIII. kerület utcáiról is eltűnjenek a sokakat még most is lázálmokba taszító kommunista utcanevek. Azt gondoljuk, nem véletlen, hogy nekünk kellett erre a legtovább  várni...

Indítsuk kis bejegyzésünket Bobakrome és Bobafett örökbecsű „Nénike” című számáva, és legyen ez a dalszöveg az iránymutató abban is, miért is örülünk, hogy végre vége...

„Alig maradt az utakon pár ezerkettes,
oszt' még mindig itt szerepel ez a sok régi tettes”

Mostoha sorsunknak köszönhetően, még akkor is nálunk jegyezhettük a legtöbb kommunista szereplővel fémljelzett közterületet, amikor másutt már évekkel ezelőtt végképp eltörölték a múltat. Hála a kerület kapitalistákat játszó  kommunistáinak, arra nem nem nagyon merült fel az igény, hogy szembenézzük azzal: mi is történt itten az "eszme" feltalálásának és annak uralkodása alatt.

Fürst Sándor, Hámán Kató, Sallai Imre csak az őskommunista szimpatizánsokban nem vált ki valamiféle ellenérzést – ezek a nevek kerülhetnek le először a kerületi táblákról.

Sallai Imre: 1918. január 1-jén a katonákhoz címzett röpiratokat adott ki barátaival, melyben az áprilisi szovjet forradalom követésére buzdították őket.
A Vörös Katona című lap szerkesztője, majd a Magyarországi Tanácsköztársaság idején a belügyi népbiztosság politikai osztályának vezetője.
A Tanácsköztársaság bukása után Bécsbe menekült, majd Moszkvába emigrált, ahol a Nemzetközi Vörös Segély kimunkálásában vett részt.
Magyarországra hazatérve az illegális kommunista sajtó feladatait dolgozta ki.

Fürst Sándor: 1926-ban lépett be a Kommunisták Magyarországi Pártjába; 1930-ban a pártvezetőség tagja lett, ezért hamarosan újra letartóztatták.

Hámán Kató: A Tanácsköztársaság alatt a IX. kerületi Munkástanács tagja volt, majd 1923-tól az illegális Kommunisták Magyarországi Pártja egyik szervezője, 1925-től az Magyarországi Szocialista Munkáspárt (MSzMP) vezetőségének tagja.

„Nem maradt semmi a lakásból, családból,
Radiátor helyett tablettás kannásbor.”

És ha minden igaz, és lehet hinni a Városképtelenségeknek, akkor ezek az utcanevek jönnek a következő körben:

 

Vándor Sándor: 1919-ben – a Tanácsköztársaság idején – forradalmi diáktanácsot szervezett.

Kulich Gyula: 1932-ben kapcsolódott be a munkásmozgalomba. Rövidesen bevonták a KIMSZ VIII. kerületi csoportjába, tevékenyen részt vett az ifjúsági egységfront megteremtésében, számos sztrájk és tüntetés szervezésében. Az Országos Ifjúsági Bizottság (OIB) tagja, 1938 elején titkára lett, és ugyanebben az évben a KMP vezetőségébe is beválasztották.
1939-ben megteremtette az összeköttetést a szlovákiai kommunista csoportokkal. Vezetésével ült össze 1939 nyarán a KMP konferenciája, ahol kijelölték az üzemi ifjúsági munka irányelveit.

„Rengeteg lett itt a felmosórongy,
aki azt hiszi magáról, hogy... függöny...”

Címkék: kommunisták utcanevek

A bejegyzés trackback címe:

https://lorincihirmondo.blog.hu/api/trackback/id/tr553344734

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása