Lőrinci Hírmondó

A Lőrinci Hírmondó Pestszentlőrinc-Pestszentimre, Budapest XVIII. kerületének mindennapjaival, elsősorban közéleti-közérzeti momentumaival foglalkozik. A blog a hazugság, a megtévesztés, a csalárdság ellen foglal állást, és teszi mindezt úgy, hogy szórakoztatni szeretne. Görbe tükör ez, amit nem szabad odadobni az ószeresnek... Ha Önnek van infója, témafelvetése, fotója, ötlete, kérjük írjon nekünk ide: lorincihirmondo@yahoo.com.

Friss topikok

HTML

"Hogyhogynem" ország... – A kerületi médiabirodalom működését vizslató írásunk II. része

2011.11.08. 08:33 | Lőrinci Hírmondó | 1 komment

Arra vetemedtünk pár hete, hogy  pici utánajárással, a hozzánk elérkező infók lenyomozásával és a helyzet rekonstrukciójával képet adjunk aról, hogy a kerületi, önkormányzati média milyen viszonyrendszerben működik. Kinek van szava, és kinek nincs, a sajtómunkások a bérlapú munkavégzés mellett hogyan dolgoznak azon, hogy kapcsolati hálójukba kis és nagy halak egyaránt fennakadjanak.

Ott folytatjuk, ahol abbahagytuk: Kucsák Lászlónál, akiről kiderült, hogyhogynem négyszer többször jelenik meg a kerületi Centrum Tv videókeresőjében, mint például a polgármester... Annyi időnk és toleranciánk nincs, hogy végignézzük a filmeket, de a szám önmagáért beszél, minthogy az is: a Városkép nevezetű helyi lapban is Kucsák alpolgármester szerepel a legtöbbet fotóval (második: Dr. Lévai Zoltán).

Vadászat a hírekre

Igaz, szemlátomást a szerkesztőknek Széchenyi Zsigmondként kell vadászniuk, hogy melyik „nagy” fajsúllyal bíró hírből kreáljanak bármilyen szinten relevánsnak mondható cikket, mert az alpolgármester – nyilván elfoglaltságai és egyéb területeken végzett jelentősen innovatív ténykedése miatt – úgy tűnik nem nagyon tud kilépni a szavalóversenyek-kiállításmegnyitók-óvodai bábműsorok bűvös tematikai kereteiből.
A fotó-ügy egyébiránt azért is érdekes, mert például a Városkép hivatalos fotósának, Ruzsa Istvánnak második kiállítását hogyhogynem, de Kucsák László nyitotta meg, ugyanúgy, ahogy az elsőt is. A véletlenek nagy urak – nem kell ahhoz fizikusnak lenni, hogy értsük Einstein szavait: a világot csak kétféleképpen élheted: vagy minden, vagy semmi sem varázslat.
A Városkép ez utóbbi kategóriába tartozik, mint minden a politikai mezőben...

 

Prémiumról nem beszélnek

A lap főszerkesztője, Sütő-Nagy-Zsolt a Helyi Téma kerületi tudósítója volt, így senkit sem ért meglepetésként, hogy ő került a már fideszes lap vezetői posztjára. Információnk szerint a polgármesternek volt más jelöltje, de egy belső megegyezés szerint, látványosan jól működő kapcsolatai miatt Kucsák alpolgármester lett a médiáért felelős informális hadvezér.
A Városgazda Nonprofit Zrt. vezetője, a hivatalos foglalkoztató, Banyár László pedig igyekszik megfelelni a igényeinek, így nem véletlen, hogy a Kucsák Lászlóval jó kapcsolatokat ápoló Vajnai Melinda televíziós szerkesztő (hogyhogynem ő is Centrum Tv-s volt...) bekerült a rendszerbe Ruzsa István fotós mellé. Hivatali berkekben az is nyílt titoknak számít, hogy Tóth-Tibor József, Banyár László bizalmasa és általános tanácsadója szintén erőteljes hatást gyakorol a médiumok működésére, amit hivatalosan ugye, a névmisztériumokban elvesző Barta Balázs(ok) vezet(nek)...

Ezt bizonyítja az is, hogy a Lőrinci Magazinban megjelent, és több oldalról rendesen alátámaszott ügy, miszerint a Tóth-Tibor Józsefnek és Banyár Lászlónak kifizetett 10 milliós prémium hogyhogynem a Városkép szerkesztőségének nem volt érdekes információ. Annak ellenére, hogy erre nyilván a Városgazda Zrt. vezetőjének, illetve TTJ-nek illett volna némi magyarázatot adnia: mire fel is? Nem adtak, ami már csak azért is meglepő, mert a szerződések ódiumát így nyíltan nem vállalják fel a gazdasági „szakemberek”, ami egyedüli előremenekülési manőver lehetne  a szituban.

Írnak, mi dolgozunk

Az tény, hogy a kerületi médiatermékek jól érzékelhető színvonaljavulást éltek meg a váltás óta, az azonban tagadhatatlan, hogy ezt egy belső, ellenőrzött káderpolitika szellemében hajtották vége. Egyetlen kivétel talán az a Fülep Erzsébet, aki évek óta rendszeresen mozog otthonosan a kerületi politikai elit berkeiben, de ha tudjuk, hogy az újságírónő rokoni szálakkal fűződik az képviselő-testülethez, akkor mindjárt világossá válik a helyzet.

Még egy megjegyzés: stábunk renegeteg levelet kapott a témával kapcsolatban. Ezek valóságtartalmát sok esetben nem tudjuk alátámasztani (így nem is írjuk meg...), de arra ígéretet teszünk, hogy nem felejtjük a beszédes információkat.
 

Címkék: tóth tibor kucsák banyár

A bejegyzés trackback címe:

https://lorincihirmondo.blog.hu/api/trackback/id/tr373362678

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

danke 2011.11.10. 15:17:24

Köszönöm, hogy velem is foglalkoznak a cikkben. Ez nagyon kedves, ebből is látszik, hogy híres vagyok. ;) A színvonaljavulás emlegetése külön melengette szívemet, azt is köszönöm.
süti beállítások módosítása